miercuri, 13 martie 2019

Cais - Cea mai buna de Ungaria este un soi foarte vechi, viguros, autofertil, provenit din samanta

Cais Cea mai buna de Ungaria este un soi foarte vechi, viguros, autofertil, provenit din samanta. Este un soi cu fertilitate mare adica diferentiaza un numar foarte mare de muguri de rod, atat pe ramurile lungi, cat si pe cele scurte si anticipate.
Sistemul radicular este foarte bine dezvoltat, orientate majoritatea relativ paralel cu suprafata solului si cateva din ele patruzand pe vertical, la adancimi mari. Este foarte rezistent la ger, la inghetul in devenire, la boli si daunatori. Nu necesita efectuarea unui numar mare de tratamente fitosanitare.
Incepe sa fructifice incepand cu anul 3-4 de la plantare, intra timpuriu pe rod si produce abundent.

Fructul de Cais Cea mai buna de Ungaria are o greutate medie de 45-68 gr. forma globuloasa. Pielita este destul de groasa, cu urme de perisori de culoare portocalie, iar pe partea insorita de culoare rosie. Pulpa  este de culoare portocalie, neaderenta la sambure, consistenta, destul de suculenta, dulce si armonios acidulata,cu gust excelent si aroma puternica de caisa. Samburele este ovoid, de marime medie, dulce.
Perioada de maturare a caisului Cea mai buna de Ungaria o reprezinta prima parte a lunii Iulie si dureaza intre 10-15 zile.
Instructiuni de plantare pomi fructiferi:

  • se poate cultiva pe aproape orice tip de sol
  • distanta intre randuri trebuie sa nu fie mai mica de 5/5 sau 5/4 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Pe solurile cu fertilitate naturala ridicata, distantele de plantare trebuie marite, deoarece pomii cresc mai voluminosi.
  • groapa de plantare sa fie potrivita pentru radacini aprox 60*60
  • fasonarea radacinilor se face pentru improspatarea sectiunii la radacinile de schelet mai groase de 3-4 mm, radacinile subtiri, se scurteaza la 1-2 cm, iar cele uscate se pot suprima de la baza, pentru a stimula aparitia altora noi.
  • se mocirlesc radacinile pentru stimularea de noi radacini si vindecarea celor ranite, se planteaza imediat
  • se aseaza pomul cu radacinile rasfirate in  gropile facute anterior astfel incat altoiul sa ramana deasupra solului si se pune pamant maruntit.
  • se scutura usor pomul pentru ca pamantul sa patrunda bine intre toate radacinile, se taseaza, apoi continuam sa punem pamant si tasam pana ajungem la nivelul solului.
  • se uda, se taseaza apoi se face un musuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja radacinile de ger


Atentie: daca toamna nu s-a facut taierea de formare a coroanei atunci primavara pomi fructiferi se scurteaza la inaltimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului pentru a se evita cresterea excesiva a pomului 
Pomi fructiferi de vanzare, bine inradacinati! Comercializam online pomi fructiferi certificati la pret special,  transport gratuit daca va incadrati in oferta actuala exprimata pe site si garantie de prindere100%.

Alege sa consumi fructe proaspete si sanatoase chiar din gradina ta. Fructele pot fi prelucrate, sub forma de compot, dulceata, gem, sucuri, nectaruri. Pe langa gustul delicios benefiziezi si de un aport crescut de proteine, vitamine si minerale. Principalele componente ale caiselor sunt: substanta uscata 10,6-21,71%, zahar 6-15,68%, aciditate totala 0,34-2,61%, proteine brute, pectine, substante minerale, K, P, Ca, vitaminele A, C, P, E.Valoarea energetica este de 21-77 calorii/100 g.

Mai multe informatii despre produs gasiti daca accesati butonul AICI !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu