Diospyros Kaki, persimon kaki sau curmal japonez, este o specie exotica originara din Japonia, China
Diospyros Kaki, persimon kaki sau curmal japonez, este o specie exotica originara din Japonia, China. Termenul de Diospyros inseamna fruct divin, fructul zeilor. Pomul kaki poate avea o viata lunga (in Japonia existand inca un exemplar batran de 600 de ani).
Este un soi cu vigoare mediu-ridicata cu inflorire mediu-precoce. Rezista pana la - 20 grade C, dar in primii ani se va proteja. Gerurile din timpul iernii pot afecta lastarii anuali. Este o planta susceptibila la vanturile puternice mai ales pe timpul verii si toamnei cand greutatea fructelor poate provoca rupturi ale ramurilor si leziuni ale fructelor.
Diospyros Kaki este propagat prin altoire. Plantele sunt altoite pe Diospyros lotus (persimon caucazian), deoarece acesta prezinta o rezistenta semnificativa la temperaturile joase de pe timpul iernii si la seceta. De asemenea, Diospyros lotus prezinta un aparat radicular profund si nu produce lastari la baza.
Comercializam kaki Jiro de an 3, care va fructifica in aproximativ 2 ani de la plantare. Prezinta productivitate ridicata. La plantare, Kaki prefera un sol fertil, bine drenat si aerat, luto-nisipos, cu un pH larg intre 5.5 - 8.3. Se poate adapta oricarui tip de sol, atata timp cat este bine drenat.
Florile de kaki sunt albe-galbui, de aproximativ 1-1.8 cm, inflorirea are loc in luna Iunie. Fructele sunt de calibru mare, cu un gust bun non-astringent, cu seminte foarte putine si greutate aproximativa de 250 g. Epiderma este subtire de culoare orange intens si pulpa de culoare orange. Fructul este foarte aromat si gustos consumat in stare proaspata, dar se pot face din el si dulceturi, gemuri, ceaiuri.
Prezinta rezistenta foarte buna la pastrare. Fructul de Kaki este bogat in magneziu, un mineral ce regleaza metabolismul si combate depresia si starea de oboseala. Este chiar mai bogat in potasiu decat banana, fiind astfel indicat chiar si in sarcina.
Este bogat in vitamine ca A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C. Contine minerale necesare organismului, precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc. Kaki Jiro este bogat in carbohidrati de buna calitate si contine la fel de multi antioxidanti ca si ceaiul verde. Foarte bogat in betacaroten, fructul este indicat sa se consume cu tot cu coaja. Kaki contribuie la preventia aterosclerozei, ajutand la reducerea stresului oxidativ.
Mai multe informatii despre produs gasiti daca accesati butonul AICI !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu